Kultura ludowa: zachowanie tradycji w erze cyfrowej.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochÅ‚onąć cukry z soku z winogron, by oswobodzić dwutlenek wÄ™gla i alkohol etylowy, jaki zostaje w koÅ„cowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od rodzaju winogrona oraz warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest pomiÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry miÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym sposobem w celu uzgodnienia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury wrzenia – dowiedz siÄ™ znacznie wiÄ™cej na stronie internetowej wina. Wina posiadajÄ… do tego niewielkie iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one prostolinijnym wynikiem fermentacji, jednak hydrolizy pektyn (znajdujÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za pomocÄ… przedsiÄ™wziÄ™cia enzymów. Bowiem pektyna znajduje siÄ™ o wiele bardziej w skórce niż w soku, biaÅ‚e wina zawierajÄ… niemaÅ‚o mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W co niektórych przypadkach siÄ™ podgrzewa sok, by usunąć tÄ… kompozycja metylowÄ…, chociaż w takiej iloÅ›ci nie jest ona wroga dla organizmu ludzkiego.
1. Dowiedz siÄ™ teraz
2. Kliknij tutaj
3. Znajdź tutaj
4. Odwiedź stronę
Kultura podkastów: jak dźwięk kształtuje nasze postrzeganie świata.